Marketing

Organsko VS plaćeno reklamiranje

Organsko VS plaćeno reklamiranje?

Danas je nezamislivo poslovanje koje nije na neki način prisutno na internetu. Već imamo i internet mudrace koji tvrde da “šta se nije podelilo na Facebook-u – nije se ni desilo!”. Ukoliko nemate naloge na društvenim mrežama i platformama, velika je šansa da Vaše poslovanje nije dostiglo pun potencijal i da poslujete samo na lokalu. Ukoliko čak i imate naloge koji nisu aktivni ili nisu adekvatno vođeni, situacija je takođe nepovoljna.
Ok, pošto smo utvrdili značaj društvenih mreža, sledeće što želimo da Vam istaknemo jeste njihov potencijal što se tiče Vaše vidljivosti na najvećim društvenim platformama. Postoje dva načina kako možete da povećate svoju vidljivost i stignete do novih klijenata i saradnika.

1. Organski trafik – ovo je teži put, ali i te kako vredi. Kada želite da potencijalni klijenti organski dodju na Vaš profil ili posete Vaš sajt, morate ih privući visokokvalitetnim sadržajem. Ovo podrazumeva takav sadržaj koji će se veoma dopasti Vašim trenutnim prijateljima i koji će oni podeliti sa svojim prijateljima, oni sa svojima i tako dalje. Sadržaj mora biti dinamičan, treba da privuče i zadrži pažnju. Ono što je najbitnije – treba da budete jedinstveni i nikako ne sme biti kopiranog sadržaja. Postoje “internet policajci” u obliku algoritma koji vrlo lako prepoznaju svako kopiranje i prepisivanje i to strogo sankcionišu. Takav sadržaj je već viđen i gubite na ekskluzivnosti i kredibilitetu. Sa druge strane, kada algoritmi društvenih mreža prepoznaju Vaš profil kao generator dobrog i kvalitetnog sadržaja (što će lajkovi i deljenja potvrditi), oni će Vaš profil predstavljati svima onima koji su zainteresovani za sadržaj koji Vi imate. Ovakav put je duži i teži, ali on nesumnjivo donosi klijente koji su i te kako zainteresovani za baš proizvod ili uslugu koju Vi nudite. Sledeća prednost ovakvog trafika jeste što osim vremena koje treba da izdvojite za kreiranje sadržaja (ili će neko to za Vas profesionalno uraditi), ono je jeftinija varijanta jer nema direktnog plaćanja reklama.

2. Plaćeno reklamiranjePlaćeno oglašavanje dovodi do legitimnih poslovnih rezultata oslobađanjem od reklamnog otpada. Ono utiče na produktivnost i efikasnost tako što se usmerava i fokusira na provereno najefikasnije metode. Ovo je za nijansu lakši, ali skuplji način da dođete do potencijalnih klijenata ili saradnika. Da pojasnimo, Vi plaćate društvenim mrežama (istom onom algoritmu) da sam pronađe odgovarajuće korisnike koji jesu ili mogu biti zainteresovani za proizvod ili uslugu koju vi nudite. Ovaj način oduzima manje energije za kreiranje interesantnog sadržaja (ne znači da imate luksuz da budete dosadni, jer tu je zabavna konkurencija), tako što Vašu reklamu plasira direktno zainteresovanim klijentima. Ovde u mnogim slučajevima važi ono zlatno pravilo “Koliko para – toliko muzike”. Što više platite algoritmu, biće motivisaniji da pronađe što više relevantnih kupaca u što kraćem vremenskom periodu.

Naše mišljenje koje je potvrđeno u praksi je da je idelna kombinacija ova dva načina. Uz kvalitetan sadržaj koji ćete plasirati potencijalnim klijentima i uz podršku plaćenih reklama, uspeh je zagarantovan. Marketing specijalisti su zaduženi da optimizuju reklame i na taj način pomogu algoritmu da na najjeftiniji (najbrži) način dođe baš do onog klijenta koji spreman da sarađuje i kupi robu ili uslugu od Vas.

Naš marketiški tim je tu da Vam pomogne ukoliko imate bilo kakvu dilemu vezanu za oglašavanje na društvenim mrežama. Budite slobodni da nas kontaktirate! FD Consults