Dizajn

5 stvari koje su ključne za dobar web dizajn

U virtuelnom svetu, web dizajn ima važnu ulogu kada je reč o prepoznatljivosti i brendiranju. Kada internet korisnik pretražuje bilo koji sadržaj na internetu, zadržaće se na onom sadržaju koji mu privuče pažnju. I koji mu prija. U moru sličnog sadržaja, umetnost je biti različit od drugih, na kvalitetniji i inovativniji način. Samo jednom imate priliku da ostavite dobar utisak. U suprotnom, potencijalni klijent je brzinom svetlosti naputstio Vašu web stranicu i skrolovao se direktno do konkurencije.

Da bi se to izbeglo, veoma je važno angažovati dobrog web dizajnera, a ne komšiju koji „se razume u fotošop“.  Dizajn ima mnogo ozbiljniju i kompleksniju ulogu nego što se može naslutiti.

Profesionalni web dizajn Vašeg sajta treba da sadrži sledećih 5 elementa:

1.  Dobra navigacija

Veoma je bitno da se posetilac sajta oseća komforno i da ne treba da klikne na bezbroj mesta kako bi dobio osnovne informacije ili Vas kontaktirao. Jednostavnost i preglednost je ključna. Web dizajn treba da bude takav da se lako na sajtu mogu snaći i svi oni kojima korišćenje modernih digitalnih tehnologija nije jača strana.

2. Brendiranje

Kada je neko posetio Vaš web sajt, dobar web dizajn će učiniti da na diskretan, ali opet jasan način Vaš “gost” zna gde je došao. U čiju kompaniju, prodavnicu ili udruženje. To se postiže brendiranjem. Web dizajner će osmisliti adekvatan logo koji odgovara oblasti u kojoj posujete i uklopiti adekvatne boje, fotografije i ostali sadržaj kako bi Vas na najbolji način predstavio posetiocu. Cilj je da budete dobar domaćin, da se gost oseća sigurno, komforno i da poželi da se ponovo vrati i ponovo sarađuje upravo sa Vama.

3. SEO i UX

Ovde se priča o gostoprimstvu na Vašem sajtu nastavlja. Kada su gosti već tu, bitno je da im boravak bude ugodan, da se zadrže i da posle pričaju svojim prijateljima koliko su se dobro proveli. I naravno da Vas preporuče! Sve ove elemente Google, kao glavni za rangiranje pomno prati i njegov algoritam na osnovu ovih parametara odlučuje koliko visoko će Vas rangirati na svojim pretragama. Dobar web dizajn je glavni saveznik u predstavljanju Vašeg sajta u najboljem svetlu! Kvalitetnim web dizajnom ne samo što ćete skrenuti pažnju na sebe, već ćete zadrzati posetioca određeno vreme na Vašem web sajtu i podstaći ga da Vas kontaktira i otpočne saradnju.

4. Sadržaj

Bilo da je pisani ili vizuelni sadržaj, on treba da bude jedinstven i jasan. Bez zbunjujućih faktora. Nije cilj da posetilac ode sa Vašeg web sajta, a da ne zna ni zašto je došao. Bitno je da sadržaj bude sažet i da u što kraćem vremenu skrenete pažnju na ono čime se bavite i istaknete kvalitete i kopetencije koje Vas izdvajaju od konkurencije.

5. Poverenje

Iako poslednje, možda je i najvažnije. Poverenje koje ulivate dobrim web dizajnom je neprocenjivo. Dobar i koegzistentan web sajt ostaviće utisak profesionalizma i stručnosti Vaše organizacije, bez obzira na oblast poslovanja. Kada jednom zadobijete poverenje, sa lakoćom otvarate vrata buduće uspešne saradnje.

 

Ako želite da Vaš web dizajn ispuni najveća estetska i funkcionalna očekivanja – kontaktirajte još danas FDConsult