Marketing

Šta treba da znate o IOS 14 ažuriranju

Do sada ste možda već čuli da će Apple-ovo nadolazeće ažuriranje iOS 14 uticati na to kako prikazujete personalizovane oglase na društvenim mrežama.

Ažuriranje će zahtevati da iOS aplikacije proaktivno traže od korisnika dozvolu da ih prate u drugim aplikacijama i na veb lokacijama; ranije su korisnici mogli podrazumevano biti uključeni.

S obzirom na to koliko su iOS uređaji rasprostranjeni, ove smernice mogu uticati na sposobnost vašeg preduzeća da dosegne punu publiku na iOS uređajima, posebno ako se u velikoj meri oslanjate na digitalno oglašavanje ili imate mobilnu aplikaciju za iPhone i iPad.

Šta treba da znate o ažuriranju za iOS 14Zamislite to kao natpis „prihvati kolačiće“ koje ste verovatno videli tokom pregledavanja Veba, osim za mobilne aplikacije na iOS-u.

Iskačući prozor će se pokrenuti za:

   1. Aplikacije koje razmenjuju informacije o kupcima sa drugim kompanijama u svrhe marketinga i unovčavanja oglasa.
   2. Aplikacije koje koriste informacije o kupcima (poput oglasnih platformi) drugih kompanija.

Na primer, ako ste na Facebooku vodili kampanju za ponovno ciljanje svim svojim kupcima koji su pregledali određenu kolekciju proizvoda u vašoj iOS aplikaciji, mogli biste ciljati samo kupce koji su izabrali „dozvoli praćenje“ i za vašu mobilnu aplikaciju i za aplikaciju Facebook .

Ova promena utiče na sve platforme koje prikupljaju podatke koji se koriste za personalizaciju oglašavanja. Odlučili smo da se u ovom članku fokusiramo na Facebook, jer je to jedna od platformi sa najširijim dometom i najsigurnijim opcijama ciljanja, a vaša prodavnica se na nju verovatno oslanja u zdravom delu vašeg oglašavanja na mreži.

Kako ovo utiče na vaše poslovanje?

Ako vaše preduzeće ima iOS aplikaciju koja deli informacije o kupcima sa trećim licima u svrhu marketinga, morate primeniti gornji iskačući prozor o privatnosti podataka kako bi se pridržavao Apple-ovih politika. Više informacija možete pronaći na Apple-ovoj veb lokaciji za programere.

Čak i bez mobilne aplikacije, ova promena bi mogla da utiče na vaše poslovanje ako trošite novac na digitalne oglase koji se prikazuju na iOS uređajima. Ako korisnik ne pristane da ga bilo koja oglasna platforma prati i prima personalizovane oglase, uključujući, ali ne ograničavajući se na Facebook, Instagram, Snapchat i Pinterest, Google, možda nećete moći da ih ponovo ciljate u tim aplikacijama. To će verovatno značiti da će korisnici ovih aplikacija videti manje relevantne oglase.

Imajte na umu da se ovo ne odnosi na Android uređaje. Dakle, iako ćete verovatno moći direktno da ciljate manje korisnika iOS aplikacija, u zavisnosti od stope prijavljivanja, možda ćete i dalje moći da dosegnete ostatak publike.

Evo mogućeg uticaja na vaše kampanje za pronalaženje i ponovno ciljanje:

“Prospecting” kampanje: Budući da možete da očekujete da se deo vaše iOS publike onemogući za praćenje, vaša ciljana kampanja će prirodno manje efikasno alocirati potrošnju na oglase kupcima za koje je najverovatnije da će ih kupiti. Kao rezultat, možda ćete videti promene učinka u zavisnosti od vaših trenutnih opcija ciljanja.

“Retargeting” Kampanje: Verovatno nećete moći ponovo da ciljate korisnike iOS 14 na osnovu njihove aktivnosti u vašim aplikacijama i veb lokacijama ako nisu pristali na personalizovane oglase, što će smanjiti ukupnu veličinu vaše publike za ponovno ciljanje koja se oslanja na praćenje u aplikaciji.

Za svaku platformu na kojoj se oglašavate, preporučujemo vam da proverite kako se vaši podaci koriste i razumete koje promene treba izvršiti za iOS 14.

Kako se možete prilagoditi Apple-ovoj novoj politici privatnosti?

Evo radnji koje možete preduzeti da biste osigurali da se pridržavate pravila, bolje iskoristite troškove oglašavanja i u celini optimizujete digitalni marketing:

– Pažljivo pratite povraćaj troškova oglašavanja za svoje kampanje i shodno tome preraspodelite svoj budžet.

– Ako imate iOS aplikaciju koja deli informacije o kupcima sa trećim licima u svrhu marketinga ili unovčavanja oglasa, omogućite iskačući prozor za praćenje aplikacija za svoje korisnike pre nego što svoje podatke o praćenju delite sa drugim kompanijama. Diverzifikujte i eksperimentišite sa socijalnim platformama u nastajanju.

– Razmotrite mogućnost ulaganja više u organske marketinške kanale, poput SEO-a, na koje ove smernice ne utiču.

– Razmislite o korišćenju podsticaja i ponuda za pretvaranje posetilaca sa plaćenih kanala na vašu listu e-pošte. I dalje možete da im se ponovo oglašavate putem e-pošte, čak i ako ne možete da ih dosegnete putem “retargeting” oglasa.

– Razmislite o korišćenju modela pripisivanja poslednjeg klika za akviziciju kupaca i oslanjanje na UTM parametre za praćenje učinka kampanje u alatkama za izveštavanje izvan vašeg menadžera oglasa, kao što je Google analitika.

Ako želite pomoć naš marketing tim je tu za vas – imamo razvijeni plan i strategiju koja našim klijentima još uvek donosi dobre rezultate. Kontaktirajte nas i vrlo rado ćemo Vam pomoći.